Основните приоритети в една енергийна стратегия са  по-чисти производства и

...
Основните приоритети в една енергийна стратегия са  по-чисти производства и
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Достъпни цени за потребителите и по-чисти производства – това трябва да енергийният план на България

„ Основните цели в една енергийна тактика са  по-чисти производства и най-много налични цени за потребителите. Без постоянна енергийна система не може вярно до действа стопанската система. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред аудиторията на проведената от нея конференция „ Енергийна тактика на България: проект за енергийна сигурност “, която се организира в Народното събрание.

Тя означи, че задачата на форума е да освен да се покаже постигнатото дотук, само че и да се начертае явен проект за деяние в близкото и далечно бъдеще: „ Последните 3 години на политическа неустойчивост ни костваха много пропуснато време и изгоди. Не успяхме да изградим дълготраен проект за развиване на енергийната ни система, който да получи поддръжката на всички политически партии “.

Евродепутатът регистрира положително, че Министерството на енергетиката публикува  предишния петък план за Стратегия за стабилно енергийно развиване на енергетиката на България до 2050 година „ Това, което ми липсва в нея, а и в други сходни тактики, е ясно разписване на плановете, които желаеме да осъществяваме в идващите 10-20-30-40 години. Все отново има прогрес, тъй като в новия документ се приказва за осъществяване на нови нуклеарни блокове, които да заместят в този момент настоящите, които неизбежно ще бъдат изведени от употреба. Липсват съответни планове обаче за подмяна на ТЕЦ-овете “, разяснява Пенкова.

Тя открои задачата на проведената от нея конференция- да се очертаят другите сфери, в които българската енергетика има опция да се развива през идващите десетилетия: „ Идеята ми е да чуем от специалистите кои са сферите, в които имаме конкурентно преимущество и къде можем да реализираме най-голяма добавена стойност за стопанската система ни ".

Цветелина Пенкова напомни, че нуклеарната сила е основен съставен елемент от енергийния микс и сигурност на България и е основополагаща за зеления преход в Европа. „ България е една от страните, които развива нуклеарната технология и има опит в експлоатирането на нуклеарни мощности. Искам в тази полемика да ви покажем за какво имаме потребност от развиване на тази технология, която погрешно до момента се представяше като остаряла и несигурна, а в действителност е една от най-иновативните и е бранш, в който Европа в световен водач в стандартите за сигурност “, посочи тя.   

„ България може да има основна роля в определянето на европейската енергийна политика “, посочи Цветелина Пенкова. Тя означи, че след съвсем 6 месеца договаряния по законодателния акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания в Европейския парламент е съумяла да предизвика разширение на листата с технологии, които ще оказват помощ да се доближат задачите за климатична неутралност- с нуклеарната енергетика и технологиите за хващане, транспорт и потребление на въглероден диоксид, което беше приоритет за циментовата  промишленост. Тя посочи, че е увеличено финансирането по отношение на първичното предложение на Европейска комисия, което се ограничаваше само до потреблението на държавна помощ. „ Дадохме свободата на всяка страна сама да избира кои от технологиите ще дефинира като стратегически от този по-широк лист, а не от няколко авансово определени, както беше предлагането на Европейската комисия “, означи Пенкова.  Проектите, които бъдат определени от държавите-членки като стратегически за тях, ще имат достъп до 13 милиарда евро по новосъздадения фонд STEP. „ Това ще подсигурява, че тези нови предприятия няма да отидат единствено в 2-3 огромни страни, които имат по-дълбоки джобове и могат да си разрешат огромна държавна помощ, с цел да привлекат още по-големи вложения “, разясни евродепутатът.

В умозаключение Цветелина Пенкова заключи: „ Европа и България имат технологиите, нововъведенията и хората. Изберете европейските технологии, това е методът да останем конкурентоспособни. Отвъд политиката и идеологията стоят науката и прагматизмът. “

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР